Nå foregår det på denne siden forsøk på mapping.


 
mitt 1/10 micro bryggeri
 styringmotorventil bryggrom


 Bryggeriet er hovedsaklig bygget av brukte varmtvannsbeholdere (VVB) som kan skaffes gratis fra rørleggerbedrifter eller gjennvinningsstasjoner. Elementer er fra bl.a. Elto/turnamat vaskemaskiner og Burco fra ebay.
Til styring brukes en Macmini, i skapet og rundt det er det Atmels Mega8/16 microcontroller, Dallas DS18S20 til temperaturmålig, MPX5010 DP trykksensor til nivåmåling,
SSR til styring av 230 volts komponenter og transistorer (smith trigger) til styring av 12 volts pumper og ventiler.
For og lage programmet til Macen bruker jeg Zojo (før het det Real Basic), for programering av microcontrollerne bruker jeg Bascom Basic og STK 500, ("kan" ikke annet enn Basic :-(  ) da må jeg desverre ty til Windows men det takler jo Macen også.Mesketank


 er en Ø 50 cm. bereder kappet så den rommer 140 liter, dette holder til ca. 35 kg. malt.

Temperaturfølere, 2 stk. er mont. 12 mm. rør og kan rettes inn hvor som helst i mesken,, samt en i innløpet etter skylling/fylling.
I bunnen ligger det et "turnamat" element på 2 kw.

Dette sammen med temperaturføler i maltsekken og bryggeriprogrammet i datamaskinen gjør at jeg kvelden i forveien kan stille inn fylletid og ønsket mesketemperatur så blr den beregnet så mesketemperaturen blir rett når malten tilsettes.

Mesketank under bygging.              mesk

mesketank med skyllemanifoild.   mesk


HLT Varmtvannstank
HLT, skyllevannstank eller vartmtvannstank inneholder vann til  skylling av malten og HERMS coilen, den er og laget av en kappet bereder Ø50 og rommer ca 140 liter. I bunnen er det montert 3 elementer fra Burco på 2500 watt, elementene er monter under skyllepumpen og sammen med overopphetnings sikringen på elementene er "tørrkoking" eleminert.
Pumpen er fra  f.eks.  http://stores.ebay.co.uk/Der-beste-yes?_trksid=p2047675.l2563
     Kokekjel
kokekjel
Kokekjel er 140 liter, har 3 stk. burco 2,5 kww elementer. Rammene under er for og få en tiltfuksjon men virker ikke helt etter planen og kan likesågodt utelukkes, justerbar tapperør i kjelen er like bra og benyttes mest.Styring
Alt styres av noen mikrokontrollere og en Mac. mc ene tar seg av temperaturmåling, DS18S20, nivåmåling MPX5010 DP, og av/på av ssr/12 V.
På Macen ligger selve styreprogrammet, der legger jeg inn temperaturer og tider for fylling og oppvarming.
Humleskjema hentes fra en textfil og da blir det lest opp når de forskjellige humler skal tilsettes og evt. andre ting.
Det siste i humleskjemaet er "kokeslutt", da slåes elementene i kokekjelen av og kjøling kan starte (hvem har ikke glemt og slå av koking før kjøling :-)
Jeg har og lagt inn "høytlesing av temperaturer og nivåer", kjekt under fx. kjøling, slipper da og måtte se skjermen.Pc programmet

styring
programvinduet bærer nok litt preg av at jeg ikke er kustnerisk anlagt, ikke driver med layout eller programering, men det fungerer.


Styring av gjæringsrom.
Det brukes samme styring men et annet ptogram.

gjæringsprogram


Kraftforsyning
Strømforsyningen er en 3x16 A kurs, til 7 stk. 2,0-2,5 kW elementer er det lite, men siden styringen er i programmet på Pcen og jeg lager det selv (OK det heter koding) så er det ikke mulig at mer enn 3 elementer er inne samtidig.Skyllepumpen er en billig 12 volts av "kina" typen fra ebay og styres med en TIP32C 3 A transistor, pumpa trekker 1 A så det går bra uten kjøleribber.Sirkulasjonspumpen er en March 815 kjøpt hos Petit da de var i Bergen.
Sirkulasjonspumpe


Motorventil, 12V fra ebay, stenger på tid eller volum i kokekjel, en løsning for og hindre overskylling.
motorventilPrinsippet for styrekortet


styrekort

Nivåmåling
Nivåmåling med MPX5010DP ble litt mer komplisert enn og måle vannstanden direkte med et rør ned i tanken, føleren tåler ikke fukt og må skjermes mot det, boblermetoden synes jeg ble for komplisert og mye styrete så jeg lar trykket fra nivårøret gå inn i en beholder som igjen presser luften inn i MPXen.
 
Gjesteboka